Ulven kommer!

En EU-politiker, som jeg kender, en seriøs og hårdtarbejdende politiker, foreslog, at man opdyrkede arealer i Bulgarien med henblik på biobrændsel. ”Der er så meget uopdyrket land,” forklarede hun. ”Hvad med biodiversiteten?” spurgte jeg. Det svarede hun ikke på.

Vi må have ulven væk fra Danmark, siger mange. Tja, den spiser fårene. Ja man kan sidde i København og synes det er spændende med ulve Men en landmand lever af sine får. Og så efterlader den kroppene, Den spiser ikke op. Tænk engang. Prøv at komme i en kantine, når frokostserveringen er slut og se, hvad der bliver smidt ud. Rotterne i Kongens Have lever af efterladte pizzastykker. Krager og duer i byerne lever også af vores udsmid. Og nu er det jo ikke sådan at de halvfortærede fårekroppe går til spilde. Ræve lever i vidt omfang af ådsler. Der er også andre dyr, der tager fat, hvor ulven slipper. Tænk på hvor sjældent man se en død fugl. De forsvinder hurtigt.

Men ulve er ulve og må døje med dårlig karma på linje med myg og rotter, hvorimod får er nuttede. Vi har inddelt dyr i dem, vi kan lide og dem, vi ikke kan lide. Det er bare ærgerligt for ulven, at den er havnet i den forkerte skuffe.

Men ulve angriber mennesker. Biologer siger, at der er der ikke belæg for det. Se senest i Information i dag. I Der Spiegel var der for et par år siden en tilsvarende artikel.  Der er ingen tilfælde af angreb på mennekser. Medmindre man optræder uhensigtsmæssigt. Så kan en schäferhund også være farlig. Og kronhjorte og hugorme. Angsten for ulven går langt tilbage. Tænk bare på Lille Rødhætte. I Perraults æventyr ender historien der, hvor ulven spiser Lille Rødhætte. Sådan har ulven været sindbilledet på det farlige. Ikke mærkeligt, at den har dårlig karma.

Men hvad skal vi med ulve i vores civiliserede verden. Nej det er rigtigt. Naturen skal være andre steder. Vi vil gerne have, at Brasilien lader være med at fælde deres regnskov, men Danmark er et landbrugsland. Det betyder ikke noget for biodiversiteten, at fjerne ulvene fra Danmark. Ulven er i toppen af fødekæden. Men er det så også i orden at inderne udrydder tigrene? Men hvad skal ulven i Danmark. Den har ikke været der i flere hundrede år. Men den er kommet igen naturligt og ikke i forbindelse med noget genopretningsprojekt.

Ejer vi naturen?

Forfatter: gle

jeg er advokat af profession, men det er underordnet. Her vil ikke stå noget om jura. her vil jeg skrive mine synspunkter om politik, litteraur og kunst og fortælle om det, der optager mig