Højhuse i København

Et højhus skyder op ved Nordhavn. Et projekt offentliggøres om et kæmpe højhus ved Vesterport. Alle taler om at bevare det af Paul Gernes udsmykkede Palads Teater. Ingen om, hvad vi skal med et hæsligt højhus ved Vesterport. Hvorfor er det pludselig blevet en genial ide at bygge højhuse midt i gamle kvarterer, hvor man tidligere har begrænset sig til fem etager. Skyline siger nogle. Hvorfor det? Har Berlin en skyline? Eller højhuse? Næste ingen. Paris har Eiffeltårnet og ellers huse i 8 etager inden for Périphérique, som omkranser centrum. Men danskerne kigger mere mod London, hvor de besynderligste højhuse er skudt op siden bygningen af Fosters kegle. Mobiltelefonen hedder en (eller barbermaskinen efter at mobiltelefoner har skiftet form). Eller ostehøvlen kaldes en anden rædsel, som netop er solgt for 1,3 mia. £ til kinesisk kapital. London tænker kun på penge, siger en taxachauffør.  Det bliver man overbevist om, når man ser den skyline.  Men hvad med New York, som danskerne kender bedre end Berlin og Paris, hvor de ikke forstår sproget. Er den bys skyline ikke ikonisk.

Skyline har den egenskab, at den kun kan ses på afstand. Det er således beboerne i Malmø, der får glæde af en skyline i København. Men det virker lidt tosset at skabe den for deres skyld. De kan godt være smukke, som man kan se i Paris La Defence.  Men i Paris bygger man højhuse i nye bydele (bortset fra Montmartre) og ikke som i London i gamle bydele.

Men i København er borgmesteren begrænset af sin kommunegrænse. Indenfor ligger kun gamle kvarterer (og naturskønne områder og parker). Han vil have sine egne højhuse, sine egne ungdomsboliger osv. Så må man rydde det, der er i vejen. Hver borgmester i hovedstadsregionen regerer som om hans kommune var en isoleret ø.  Men vi borgere ser det som en helhed. Det er vores hovedstad alt sammen.  Hvis der skal bygges nyt og stort, så følg fingerplanen. Der må også gerne være smukt i Hedehusene og Ølstykke.  Men det behøver ikke være højt.  Selv i nye byområder har højhuse negative egenskaber for trafikken. Og naboerne. Den storslåede udsigt fra et højhus modsvares af den skygge, det kaster for andre. De berøves lys og udsigt. De forhen lyse stuer kommer til at henligge i halvmærke. Og så er der det særlige i København, at vi ligger på 55 grader nordlig bredde.  Jo højere mod nord desto længere skygger. Et højhus skygger mere hos os end i London og New York. Vi har ikke for meget sol og varme i forvejen.

Forfatter: gle

jeg er advokat af profession, men det er underordnet. Her vil ikke stå noget om jura. her vil jeg skrive mine synspunkter om politik, litteraur og kunst og fortælle om det, der optager mig